SORUŞTURMA (Şiar dergisi için)

ŞİAR DERGİSİ HİKÂYE SORUŞTURMASI
1- Hikâye yazarları olarak yeni bir şey mi anlatıyoruz, yeniden mi anlatıyoruz?
2- Hikâye bağlamında gerçekle-kurmacayı aynı torbaya attığımızda ana karakter hangisi olur?
3- Hikâyeciler ürkek, şairler hep cesur mu olur?
4-Bizde geç kabul gören bir anlatım türü olarak Türk hikâyesi, öykünmecilikten ne vakit vazgeçecek veya vazgeçmeli mi?
5-Bize en sevdiğiniz hikâye yazarını söyleyin, biz de size kim olduğunuzu söylemeyelim? (Bu sorunun cevapları farklı yazarlarla değiştirilerek paylaşılacaktır.)
(daha&helliip;)

DEVAMI --››
SORUŞTURMA / BUTİMAR DERGİSİ
Sorular: BUTİMAR dergisi yay. yönt. Şeyma Subaşı
  • Bir kurmaca metnin doğuşu sizde nasıl gerçekleşir?

RS-Bu sorunun bir benzeri daha önce başka bir dergide “Öykünün doğduğu an” başlığı altında yöneltilmişti. Orada değindiğim hususları tekrar etmemek için farklı noktalara değineyim: Kurmaca metinler gerçek olandan yontulabildiği gibi hayalden de yontulabilir. Gerçekten yontmanın riskleri vardır. Gerçek sizi kendi çekim alanına sürükleyerek ayartabilir; hatta muhayyilenizi tutuklayabilir. Bu riski aşmanın yolu hayale ve arketiplere müracaat etmektir. Bendeniz hayalden de yontsam hiçbir gerçeğe tümüyle sırt dönmedim. Şunu söyleyebilirim: Hikâyelerimde; gerçek hayatta veya içimde veya hayatımın bir diliminde yaşamadığım, görmediğim, gözlemlemediğim, birinden duymadığım yahut düşlemediğim hiçbir şey yoktur. Bu şu anlama geliyor: Hikâye, doğmadan önce bana bu saydığım merkezlerden bir dalga olarak gelir,  muhayyilemin kıyılarına vurur. Onu oradan alıp işlemek kalır bana. Bazen bu dalgalar bir yoğunlukla gelebilir. Bu bir bereket demidir kuşkusuz ve hikâye yazmamı kolaylaştırır. (daha&helliip;)

DEVAMI --››
R. SEYHAN İLE ÖYKÜYE DAİR – Sorular: Y. ALPASLAN ÖZDEMİR

RECEP SEYHAN ile ÖYKÜYE DAİR SÖYLEŞİ – Sorular: Yusuf Alpaslan Özdemir (TEMMUZ dergisi/38)

  1. Yaşadığımız toplumun edebiyatla ilişkisini nasıl değerlendirirsiniz, sizce edebiyat, hayatımızın neresinde? İnsan edebiyat bilse ne olur, bilmese ne olur hocam? Edebiyatla ilgilenmeyen onca insan var, ne oluyor onlara sizce?

Edebiyatın toplumun ilgi alanında olduğunu sanmıyorum; dolayısıyla olmayan bir şeyin bir niteliğinden de söz edilemez. Şunu söyleyebilirim: Edebiyat, hayatı ve eşyayı anlama ve onları anlamlandırma çabasıdır. Edebiyat, insanın ve eşyanın fark edilmesidir. James Wood’un “Edebiyat, hayatı daha iyi fark etmemizi sağlar; hayata ilişkin bize pratik yaptırır. Bu da bizi hayatı ve detaylarını daha iyi okuyan biri hâline getirir,” görüşünün merkezinde iki tür okuma var: Kitap ve hayat. (daha&helliip;)

DEVAMI --››
Hikâyeci, Yazar Recep Seyhan ile Söyleşi

HİKÂYECİ, YAZAR RECEP SEYHAN İLE SÖYLEŞİ

Sorular: Aysu KOÇ
– Hayatınızdan bahseder misiniz?

Recep Seyhan — Amasya Taşova doğumluyum. Annem ve babamın olduğu tek odadan ibaret bir barakada doğdum. Çocukluğum mezra gibi bir yerde geçti. Çok tabii ortamlarda büyüdüm. Tabiatın görkemli göl, dağ, kar manzaralarını gördüm. Hayvanların seslerini dinledim. Böylesine güzellikler içinde büyüdüm. Yoksullukları ve yoksunlukları da gördüm orada. Belki hikaye yazmamda bunların da etkisi vardır. Ortaöğretim için vilayete gitmemiz icap etti. Oradan ev tutuldu. Babamla birlikte birilerinin kapılarında işçilik yaptık. Oradan elde edilen gelirlerle okudum. Zor şartlardı fakat o zamanın şartları bunu gerektiriyordu. Lise için yatılı olarak Tokat’a gittim. Liseyi de orada bitirdim. Sonrasında üniversite tahsilim için İstanbul’a geldim. Burada yazarlarla, önemli insanlarla tanışmak da nasip oldu. Cahit Zarifoğlu’yla, Ahmet Kabaklı’yla, Sevinç Çokum’ la tanıştım. Bu insanlar beni yazmaya teşvik ettiler. Memlekete giderken Ankara ‘ya gider Mavera dergisine uğrardım. Bu görüşmelerimle birlikte edebiyat ile iletişimim de gerçekleşmiş oldu. Böylece yazarlık hayatım da başladı. (daha&helliip;)

DEVAMI --››
SÖYLEŞİ- Sorular: Yasin Taha Oral

RECEP SEYHAN İLE SÖYLEŞİ

Sorular: Yasın Talha ORAL
Yazar olmaya ne zaman karar verdiniz?

+          Hiç kimse ‘ben yazar olayım’ diye yola çıkmaz zannediyorum. Benim de yazar olmak gibi bir düşüncem okul çağlarındayken yoktu; fakat ortaokuldayken dünya klasiklerinin büyük bir kısmını okumuştum. Bir arkadaşım -Allah selamet versin- şu an Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Eski Türk Edebiyatı bölümü başkanı Prof. Mehmet Aslan vesilesiyle oldu. Okulda beraber oturuyoruz o zamanlar ve o sürekli kitap okuyor. Tabii, arkadaşınız nasılsa siz de onun boyasına boyanırsınız. Benim öyle bir şansım vardı ve ben bu şansı değerlendirdim. Diğer çocuklar gibi topun, sinemanın peşinde heder olabilirdim ama öyle yapmadım. Gerçi sinema tutkumuz ikimizin de vardı; sinemayı ihmal etmezdik. İyi ki de etmemişiz. Ama ayrıca kitap tutkusu vardı onun. Dedim ki : ‘Mehmet okuduğun kitapları bana da ver.’ Olur, dedi. (daha&helliip;)

DEVAMI --››
FUNDA Ö. ERDOĞAN – Recep Seyhan ile “Güneşin Doğduğu Yerde” Çerçevesinde Söyleşi

RECEP SEYHAN İLE ÖDÜL ALAN KİTABI VE
ÖYKÜCÜLÜĞÜ ÜZERİNE SÖYLEŞİ

– Efendim, öncelikle sizi kutlamak istiyorum; Okur Kitaplığı’ndan çıkan ikinci kitabınız “Güneşin Doğduğu Yerde” ile ESKADER’in 2013 yılı hikâye ödülünü kazandınız. İlk sorumu da ödüller üzerine sormak isterim o halde: Sizce ödüller bir yazar için ne ifade eder? Edebiyata ve yazara bir katkısı var mıdır ödüllerin?
Ödüller, yazarın burnunun büyümesine yol açarsa olumsuz etki bırakır; çünkü büyüyen burun gözün görüş alanını kapatır; fakat kendisini geliştirme ve yeni çalışmalarda aynasını çoğaltma yönünde bir etkide bulunursa yazarın direncine güç katar.
– “Güneşin Doğduğu Yerde” sizin ikinci öykü kitabınız. İlk kitabınızla bunun arasında neredeyse 24 yıl var. Niçin bu kadar beklediniz ikinci kitap için? (daha&helliip;)

DEVAMI --››
R. SEYHAN İLE KURMACANIN HİKÂYESİ-Zeynep S. Yalçın

Söyleşen: Zeynep Satı YALÇIN -Türk Dili Ocak 2018
Öyküleriyle tanıdığımız Recep Seyhan’la yeni yayınlanan “Bana Hikâye Anlat-ma” adlı psikanalitik-ontolojik tahlil kitabı bağlamında Recep Seyhan öyküsünü ve kurmacanın hikâyesini konuştuk.
– Öncelikle bir tür olarak neden öyküyü seçtiniz hocam? Recep Seyhan’ın öykü anlayışı nasıldır?
Öyküyü seçmem, yetiştiğim çevrenin bana içinden sürekli öyküler akan görüntüler sunması ile ilgilidir. Şöyle: Bir vesile ile değinmiştim; muhteşem bir coğrafyada doğdum. Ruhumun diplerine kazınan ilmekler; Mayıs ayında bile kar yağabilen, rüzgârların varlığımın iliklerine bitimsiz hasretler üfürdüğü bir coğrafyada atıldı. Çiçeklerin, ağaçların ve kuşların bol ve özgür olduğu birçok çocuğun hayal bile edemeyeceği tabiata, görkemli doğal mekânlara mukabil; eprimiş zamanlarda; paçaları çakıldaklı biz çocukların erken gördüğü -bazen görmemesi gereken- yaşanmışlıklara, dokunaklı hayatlara da şahitlik ettim Hulasa, 7, 8 yaşlarında bir çocuğun normal şartlarda  (daha&helliip;)

DEVAMI --››
R.SEYHAN’la BANA HİKAYE ANLAT-ma ÇERÇEVESİNDE KENDİNE YABANCILAŞMA’yı Konuştuk/Senem GEZEROĞLU

 

Söyleşen: Senem Gezeroğlu
Recep Seyhan’la Bana Hikâye Anlat-ma’dan Hareketle  Psikanalitik-Ontolojik Edebi Metin Tahlilleri ve “Kendine Yabancılaşma”ya Dair Söyleşi

1- Öncelikle “kitabınız hayırlı olsun” diyerek söze başlamak istiyorum. Bana Hikâye Anlat-ma’da öykülerinizden farklı bir Recep Seyhan gördüm. Bana göre araştırma-inceleme-tahlil türündeki bu çalışmanız diğer eserlerinizi aşan bir özelliğe sahip. Ele aldığı metnin dünyasına farklı kapılar aralaması, tematik açıdan dağılmayıp sadece ontolojik ve psikolojik tahlillere odaklanması, bunu da diğer alanla ve kuramlarla desteklemesi bakımından kıymetli bir eser. Bu kitabın hazırlık aşaması nasıldı ve ne kadar sürdü, Recep Seyhan neden böyle bir kitap hazırlamaya ihtiyaç duydu desem? (daha&helliip;)

DEVAMI --››
R. SEYHAN İLE BANA HİKÂYE ANLAT-ma, ÖYKÜ ve ÖYKÜCÜLÜĞÜMÜZ – İsmail TURAN

Söyleşen:  Turan İSMAİL
1- Öncelikle, Bana Hikâye Anlat-ma adlı çalışmanızla edebiyatımızın önemli bir eser kazandığını düşünüyorum. Böyle “özgün” çalışmalara çok ihtiyacımız var. Söyleşimize şu soruyla başlamak isterim, 2013’ün ilk aylarında Beşir Ayvazoğlu’nun Türk Edebiyatı’nın özel sayısı için Necip Fazıl hakkında bir çalışma (öykü)  istediğinde zorlanmadınız mı? Siz de takdir edersiniz ki öykü ısmarlama yazılamıyor. Bir sancı geçirmek lazım, kalemi eline alıp yazmaya başlayabilmek için. (daha&helliip;)

DEVAMI --››
NASIL YAZAR OLDULAR? RECEP SEYHAN ANLATIYOR-Erhan GENÇ

Sorular: Türk Edebiyatı Dergisi adına Erhan GENÇ
Yazmaya nasıl başladığınızı hatırlıyor musunuz? Bir hatırası var mıdır hayatınızda?
Bir vesileyle benzer soru yöneltilmişti de söylemiştim. Orada söylediklerimin benzeri olacak ama burada konuyu iki basamakta ifade ederek hem güncellemiş olayım hem de farklılaştırayım.

(daha&helliip;)

DEVAMI --››